fbpx Skip to content
Menu

Upplev Estepona

Nedan skriver jag om min personliga upplevelse av Estepona och lite tips på aktiviteter och platser för barn.

Vi förälskade oss i Estepona vid vårt första besök här, då vi vandrade runt i gamla stan och utbrast gång på gång hur gullig och vacker liten stad Estepona är. Det är lugnt, mysigt och mycket spanskt! Redan då vi åkte in till Estepona, svängde av från A7 från Marbella och kom till första rondellen, infann sig känslan hos oss, av att det här är en stad som tas väl hand om. Vägarna är kantade av sällsynt välskötta planteringar som dignar av vackra blommor efter säsong. Det tar aldrig slut!

Inne på gångstråken i gamla stan är det lika vackert. Varenda gata har sin egen färg på krukorna med blommor som alltid blomstrar mellan portuppgångar och dörrar. Vi bodde först på den lilla gatan i Gamla stan och njöt av närheten till allt. Trevliga restauranger, den intilliggande strandpromenaden och stranden “La Rada” samt de många lekplatser som finns i stan.

Vi upptäckte också att Estepona är en stad som lever året runt, för här bor många permanent, inte minst spanjorerna. Jag kan aldrig tröttna på att blicka ut över havet, där norra Afrika tornar upp sig klara dagar och där Gibraltar ståtligt sticker upp ur det glittrande havet. Ja, det glittrar, allt som oftast här på solkusten! Det händer att delfinerna har uppvisning för oss när vi minst anar det. Det känns alltid lika overkligt! Estepona ligger mig och min familj varmt om hjärtat. Vi trivs här och vi är glada att våra barn får växa upp här.

För er som är nyfikna på vad för aktiviteter som erbjuds i Estepona, vill jag varmt rekommendera Estepona Nordico https://esteponanordico.com som är en grupp för alla nordbor i Estepona oavsett om du befinner dig här tillfälligt eller permanent. De erbjuder aktiviteter och utflykter som annonseras på hemsidan eller i deras nyhetsbrev som skickas ut varje månad. Där finns också aktuell info om vad som är på gång i Estepona, högtider, festivaler och liknande.

Aktuell info om Estepona finner ni även på kommunens hemsida. https://ayuntamiento.estepona.es Det sker en stor positiv utveckling i Estepona och kommunen är flitig på att uppdatera oss om detta!

Estepona har turistinformation på blomstertorget (plaza de las flores) i gamla stan, här är deras hemsida.
https://turismo.estepona.es

Paleontological Museum Estepona

För barn finns, förutom ett stort antal lekplatser och parker även ett dinosauriemuseum som ligger i en lokal i den gamla tjurfäktningsarenan. Det heter Palentologiska museet och är ett litet naturhistoriskt museum med marina fossiler och modeller av dinosaurieskelett. Inuti den gamla tjurfäktningsarenan hålls det loppmarknad på helgerna.

Ett arkeologiskt museum finns i gamla stan som visar en del av de arkeologiska lämningar som har hittats i Estepona. Det finns på adressen Plaza Blas Infante.


Europas enda orkidémuseum finns i Estepona. Det kan vara ett trevligt utflyktsmål för både stor och liten! Byggnaden är en stor glaskupol som inte går att ta miste på!
https://www.orchidariumestepona.com

Orchidarium_de_Estepona_(33623981721)_(2)
Estepona-port

Att promenera ner till hamnen och mata fiskar med brödsmulor gillar mina barn. Fiskarna är jättestora och jättemånga! I hamnen är det marknad varje söndag och där säljs allt du kan tänka dig i prylväg, kläder, leksaker, teknik, hattar och solglasögon m.m.
Det finns också båtturer som utgår från hamnen, där du antingen köper biljett eller bokar en hel båt för ditt sällskap. Det brukar finnas personer som marknadsför båtturerna nere vid båtarna.

För att uppleva Estepona på cykel finns cykeluthyrning hos Costa Bike https://www.costa.bike/es/home-es Även annan sportutrustning som stand-up-paddel och elskotrar går att hyra. För barn finns också eldrivna minibilar.

Cykel-strand
Adana

För att uppleva djur och natur, rekommenderar jag er varmt att besöka Adana som är ett hem för gatuhundar. De gånger vi varit där och tagit ut några hundar på promenad har de varit mycket tacksamma för det. Både hundarna och volontärerna! Adana ligger en bit upp i bergen, man parkerar och går upp sista biten. Rovfåglar liknande falkfåglar som breder ut sina enorma vingar, hovrar där uppe i bergen. Vilket kan vara en upplevelse att se! Sök efter Adana dog shelter.

Är ni intresserade av hästar och ridning finns Ponyclub Villacana i Estepona, där det går att boka en ridtur på stranden med ledsagare. Utrustning som hjälm och säkerhetsväst ingår i priset. http://www.marbellahorses.com/pony-club-villacana

Pony Club Villacana
Siesta los rubios

Ranch Siesta Los Rubios är ett annat stall som ligger i Estepona. Där kan du boka “ponnytid” då du får pyssla om och rida på en ponny, de arrangerar även födelsedagskalas för barn. http://www.ranchsiestalosrubios.com/pony-club-estepona-children-marbella

För er som vill gå på djurpark finns Selwo Aventura i Estepona. Där går det även att bo över i lyxlodge, masajhydda eller i en afrikansk by samt åka på Safari bland de afrikanska djuren.
https://www.selwo.es

Selwo
super jump

På Super jump trampolinpark i Estepona har både barn och föräldrar roligt tillsammans! Ni bokar per timme och studsar så mycket ni orkar! Perfekt sysselsättning heta eller regninga dagar. Trampolinparken ligger i Esteponas industriområde.
https://www.superjumpestepona.com

Ett lekland som har ytor både inomhus och utomhus (med vattenlek på sommaren) är Mundo mania. Mundo mania passar även för de allra yngsta, då de har en speciell inhägnad mjuk avdelning för 0-3 år. Samt övrig yta för äldre och vildare barn!
https://www.mundo-mania.com/es

Mundomania
OWL

När det är som varmast kan det vara skönt för de små att få vara inomhus och leka. OWL-Organic With Love är ett cafe/restaurang i utkanten av Estepona där de har ett lekrum med massor av leksaker för yngre barn som är inhägnat, i den lekytan finns även bord och stolar där det serveras mat och dryck. Sök på OWL Estepona.

Rock and Kids är ett kafé-restaurang designat för familjer, med inomhus- och utomhusområden för barn att leka. För tillfället arrangerar de endast privata kalas och event.
https://www.facebook.com/rockandkidscafe

208867256_1835873683238868_8230609502193032566_n
Mcdonalds

En annan lekyta som är inomhus med klätterställning hör till
Mc Donalds Estepona och är en separat byggnad i anslutning till restaurangen där det även finns bord och stolar för att fika eller äta i det utrymmet.

För att fortsätta på temat “inomhus”, så finns sportcentret och simhallen José Ramon de la Morena i Estepona. (SUPERA) med barnbassäng och stor motionsbassäng.
https://www.centrosupera.com/joseramondelamorena

supera
20157983_700133676853828_9211032537921415912_o

Sportcentret Las Mesas har träningspass för barn från 6-års ålder, samt padelbanor.
http://www.centrodeportivolasmesas.com
Utanför sportcentret ligger Parque de Los Niños med lekplats och stora grönområden för picknick och promenader. Det finns också en restaurang mitt i parken. Runt Parque de Los Niños är det marknad på onsdagar, där de förutom prylar även säljer grönsaker och ägg. 

När det vankas fiesta byggs ett stort mobilt nöjesfält upp i ett område som kallas Feria ground. När det inte är festligheter är Feria ground ett perfekt område för inlines och för barnen att cykla runt då det är bilfritt. Det ligger nära den stora fotbollsstadion och friidrottsarenan.

Feria
Kart&fun

För den som vill åka Gokart finns Kart & Fun i Estepona. De har olika nivåer som startar från 5 år eller 120 cm med barnkart, juniorkart från ca 10 år eller 140 cm, kart extreme från 15 år eller 160 cm. https://www.kartfun.es/circuito-de-estepona

Sist men inte minst, Esteponas stränder, fantastiska lekytor året om! Jag nämner här de två mest centrala stränderna, Playa La Rada och Playa del Cristo. Stranden La rada sträcker sig utmed hela staden med ett härligt promenadstråk för den som önskar promenera där. För den som hellre har sand mellan tårna så finns 2,6 km med fin grå vit sand att motionera i. När det är badsäsong pistas stranden varje morgon och rensas från stenar och skräp. Det finns strandduschar, toaletter och många chiringuitos. Utomhusgym, wolleybollnät, lekplatser och solstolar. På sommaren finns ett flytande vattenland ungefär på mitten av stranden. För bad är det inte den mest barnvänliga stranden, då det kan vara rätt så stora vågor, men för lek är den optimal!

263733767_473024667584951_5890250699672483765_n

Playa del Cristo är mycket barnvänlig. Det är långgrunt och inga vågor alls då stranden ligger skyddad i en vik. Toaletter, omklädningsrum och strandduschar finns, samt två chiringuitos. Uthyrning av trampbåtar och stand-up-paddle brädor finns under sommaren.

Förutom allt trevligt som Estepona stad och kommun har att erbjuda, så är Estepona även en fantastiskt central plats att utgå ifrån för utflykter till Gibraltar, Tarifa, Cadiz, Marocco, Sierra Nevada, Ronda, Marbella, Malaga m.m.

Välkommen till Estepona!